WAWE (World Association for Working Equitation) magyarországi Hivatalos PartnereMAGYARORSZÁGI HIVATALOS PARTNERE  TÁMOGASS MINKET ADÓD 1 %-ával

„FEJBEN DŐL EL”

A sportpszichológia klasszikus módszerei közül a figyelemfókuszálás az egyik olyan technika, ami hatékonyan segíthet a koncentráció javításában, azaz képesek legyünk kizárni a környezetünk lényegtelen ingereit.

32 „FEJBEN DŐL EL” - 2021 - Working Equitation MagyarországEz eddig elég jól hangzik, ugye? Nyugalom, nem elérhetetlen ez az állapot és nemcsak az élsportolók vagy versenyzők számára ajánlott fejleszteni ezt a képességet!

Hogyan lehetek egy feladat végrehajtása közben még inkább hatékony? Hosszas magyarázás helyett, ezúttal a figyelem összpontosítására gyakorlatban is alkalmazható technikákat hoztunk, aminek segítségével könnyen elképzelhető miről is van szó.

A zseblámpa analógia:
a zseblámpa fénye világítja meg az elérendő célt, feladatot, vagy a következő akadályt stb…kizárólag arra figyel a lovas, így pedig a feladat a figyelem középpontjába kerül.

Üvegbúra analógia:
Az edzés kezdetén elképzeljük, hogy a lovaspályát egy üvegbúra fedi le, melyen nem jutnak át a zavaró külső tényezők, azonban a biztató edzői instrukciót és szurkolást beengedi.
Ennek eredményeként idővel változik a lovas külső tényezőkre adott észlelése is, majd pedig már csak azokat a zajokat veszi észre, amelyeket szeretné.

Persze, könnyű ezt mondani, amikor ülünk a ló hátán és nemcsak az akadályokra, de még a minket körülvevő cudar vadonra is figyelni kell, hiszen a ló is folyamatosan figyeli a környezetét, honnan ugrik elő a farkas….

Mit tehetünk még ezen kívül?

Marvin Chun, a kognitív idegtudományok kutatója három szempontot emelt ki egy előadásán.

Első szempont a multitasking kerülése. A mai modern világban sokszor rákényszerülünk, hogy időspórolás céljából több feladat elvégzésére koncentráljunk, de a figyelem megosztása egyben teljesítmény romláshoz is vezet. Tehát, kerüljük edzés közben például a telefon ellenőrzését, illetve bármi olyan feladatot, ami kizökkenthet a ritmusból.

Második szempont a relaxáció.Kutatások igazolják az aktivitás (aorusal vagy stressz) szint és a teljesítmény közötti összefüggést. Erre nagyon egyszerű a magyarázat: magas vagy éppen alacsony szint esetén romlik, míg optimális mérték esetén javul a teljesítmény. A relaxációnak különböző módszerei vannak, mindenkinek magának kell kísérleteznie számára melyik az ideális módszer, amit először nyugodt állapotban tud gyakorolni (elsősorban nem lovon), majd később ezeket a technikákat már „téthelyzetben”, akár nyeregben is elő lehet hívni. Az előző nap említett légzéstechnika is olyan megoldás lehet, amit alacsonyabb jármódban, akár edzés közben is lehet alkalmazni.

Harmadik szempont a soron következő feladatok szelektálása, vagy egyszerűsítése, fontossági sorrend felállítása és ezáltal csak a következő feladatra való fokozott figyelés. Tehát, lovaglás közben igyekezzünk az edzés során kitűzött célokra figyelni, ne pedig arra, hogy be kell még fizetni egy csekket…

Egy indiai mondás szerint: „A tigrist vadászat előtt este kell elejteni, másnap a vadászat már csak puszta formalitás”.

Reméljük, hasznosnak találjátok az írottakat.

Jó gyakorlást mindenkinek!

Fejbendol2 2021 working-equitation-hungary
Fejbendol3 2021 working-equitation-hungary
Fejbendol4 2021 working-equitation-hungary
Fejbendol5 2021 working-equitation-hungary
Fejbendol6 2021 working-equitation-hungary
Fejbendol7 2021 working-equitation-hungary
Fejbendol 2021 working-equitation-hungary

A sportág
Az akadályok listája
Letölthető dokumentumok
Események versenyek
We edzők
We Facebook oldalunk

Ha nem szeretnél lemaradni a friss hírekrőlérdekes képekről és videókról, csatlakozz facebook oldalunkhoz is! itt