WAWE (World Association for Working Equitation) magyarországi Hivatalos PartnereMAGYARORSZÁGI HIVATALOS PARTNERE  TÁMOGASS MINKET ADÓD 1 %-ával

Working Equitation hazánkban?

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon is léteztek már ügyességi versenyek, melyek a lovak bátorságát, ügyességét és lovasaik felkészültségét is tesztelték.

 

Working Equitation hazánkbanAzonban ilyen, mindenki számára elérhető, emellett a nemzetközi szervezettel együttműködő és megfelelő szakmai-szervezeti háttérrel rendelkező sportág, kiegészülve a klasszikus lovas kultúrával, a hazai egyesület megalapításáig még nem volt jelen.

Tehát, mi is ez nehezen kimondható Working Equitation?

Egy több részből álló verseny, ahol a felkészülés során nagy hangsúlyt kap az idomítás, a lóval való munka pedig a funkcionalitáson alapul.

Azt talán már sokan tudják, hogy a stílus akadálypályán különböző akadályokat kell teljesíteni.
Elsőre talán azt lehet gondolni, hogy ezek nagyrészt mennyire könnyűek, hiszen otthon is ki kell nyitni akár a kaput, ha ki akarunk menni terepre és nem biztos, hogy mindig van kedvünk hozzá leszállni a lóról.

Azonban az akadályok valóban korrekt és sok pontot érő teljesítése nem is olyan egyszerű.
Nézzünk csak pár dolgot, mire is kell figyelni:

  • a jármódok folyamatossága és ütemessége
  • a ló egyensúlyban mozogjon
  • az átmenetek és ugrásváltások tisztasága
  • megfelelő hajlítások legyenek
  • a ló fegyelmezettsége, együttműködése és irányíthatósága
  • a lovas ülése és segítségadásainak tisztasága
  • az akadálypályán és az akadályon belüli pontos vonalvezetés

Kétségkívül a verseny leglátványos része (ha jól csináljuk), a gyorsasági akadálypálya, ahol ugyan a pálya minél gyorsabb teljesítése a cél, azonban ez korántsem jelenti a halálos iramban lovas megfelelőjét, hiszen ez „kérdezi meg” leginkább a ló és lovas közötti irányíthatóságot és a fő hangsúly a fordulékonyságon és az iramváltozások pontosságán van.

A harmónia, az egyensúly és az összhang pedig nem csupán jól hangzó szavak, vagy afféle mitikus teremtmények, amikről majd a karácsonyfa alatt ábrándozhatunk különböző videókat nézve. Elérhető mindenki számára, nem fajtától függ, csupán tenni kell érte, bizony nem is keveset, de az eredmény, higgyétek, el megéri!

Az akadályok pedig ebben is segítségül szolgálnak, amellett, hogy színesítik az edzéseket, jól megmutatják, hogy milyen szinten áll éppen a ló-lovas páros és mi az, amin a fejlődés érdekében még csiszolni kell.

Az egyesületünk pedig minden érdeklődőt szívesen lát, a tanulni, fejlődni vágyó lovasokat, és lovaikat is, fajtától, kortól, nemtől függetlenül!

A fotókon hoztunk Kertész Borbála és Marokkó párosa látható, akik az egyesület hazai működése óta jelen vannak az eseményeinken, és példaértékű munkával érték el az eddigi eredményeiket, idén pedig a frnaciaországi Világbajnokságon fognak szerepelni, a sportág történetében elsőként magyar színekben.

wehun hazankban 01A9293
wehun hazankban IMG 6261
wehun hazankban MG 0158
wehun hazankban MG 0551
wehun hazankban MG 0711
wehun hazankban ohf-335
wehun hazankban ohf-420
wehun hazankban ohf-576

 

A sportág
Az akadályok listája
Letölthető dokumentumok
Események versenyek
We edzők
We Facebook oldalunk

Ha nem szeretnél lemaradni a friss hírekrőlérdekes képekről és videókról, csatlakozz facebook oldalunkhoz is! itt